top of page
NLEN.png
PROJECTEN.png
WIE?.png
Vimeo.png
instagram01.png

'Woestijn', een film van Steven Prengels, Arno Synaeve, Rachel Strijdonk gecreëerd door Raumteid | met Lien Wildemeersch, Anne-Marie Cammaert, Christelle Cocquyt, Geneviève De Geest, Thérèse De Geest, Claudine Degruyse, Willem Deleu, Geert De Paepe, Mia De Vos, Margarita Dubkova, Lieve Fivez, Anne Fourez, Marleen Geijsen, Rita Geurs, Katleen Glibert, Lene Glibert, Fanny Heyndrickx, Ann Laureyns, Jan Mergaert, Rita Meskens, Nicole Saenen, Chantal Soetaert, Dominique Stepman, Martine Van Boven, Marc Vandecaveye, Annick Van de Maele, Hilde Van Den Daele, Leander Van Driessche, Brigitte Van Holle, Marijke Van Laere, Anne Van Rentergem, Charlotte Vanroelen | camera Rachel Strijdonk | montage Steven Prengels, Arno Synaeve, Rachel Strijdonk | muziek Steven Prengels | tekst Kurt Schwitters | muzikale uitvoering Cum Splendore | productie Raumteid, Cum Splendore | met de steun van De Vlaamse Overheid | met dank aan MSK Gent, Peggy Hobbels, Hans Synaeve​, Stad Gent

'Woestijn' heeft het mysterieuze en wellicht laatste schilderij van de Belgische kunstenaar Gustave Van de Woestyne - letterlijk - als vertrekpunt. Het bijna abstract landschap bestaat, op enkele subtiele golfjes na, uit twee vrijwel egale kleurvlakken. De veertig dagen die Christus volgens de bijbel in de woestijn doorbracht zijn op het werk van Van de Woestijne een innerlijke beleving. 

 

Steven Prengels, Arno Synaeve en Rachel Strijdonk brengen met ‘Woestijn’ een ode aan het ritueel. Hun focus verschuift van het individu naar de groep, het interieur naar het exterieur. Constant is echter eenzelfde vorm van aanwezigheid en concentratie. Een oefening in observeren - van een schilderij, een vlag of van mekaar. Het koor Cum Splendore verklankt het landschap van waaruit ze zelf opdoemen.

En toen ik keek, zag ik een vaandel in de rondte gaan met zulk een snelheid dat het mij toescheen dat het elke rust onwaardig was. En daarachter liep zo’n grote stoet van mensen dat ik nooit zou hebben gedacht dat de dood er al zoveel had weggevaagd.

 

Dante Alighieri, ‘La Divina Commedia, inferno, canto 3’

© Rachel Strijdonk

Raumteid is een platform voor projecten met een visueel en auditief fundament geleid door Arno Synaeve, Steven Prengels en Wolf Govaerts.

Raumteid heeft Gent als uitvalsbasis.

Op de hoogte blijven van onze projecten?

Contact met ons opnemen?

Dat kan via deze link:

Alle beelden tenzij anders vermeld: © Raumteid, 2021

raumteid-footer.png
bottom of page